Galerija izdelkov

VANESIN SENDVIČ : Vanesa Istenič, 8.a

Sama sem pripravila žemlje, spekla sem pleskavice in jajca. V sendvič sem dala polpete, na katerih je bil stopljeni sir. Dodala sem tudi ocvrto jajce, solato in paradižnik.


Sendvič šparletta: Kaja zadravec, 8.a


Sestavine:
- makova štručka
- 2 jajci, sir, šparglji(vse skupaj)
- maslo
- suh pršut

- zelena paprika


ALEKSANDAR ATANASOV, 7.B
SENDVIČ
SENDVIČ Z DOMAČI KRUHKI, PIŠČANCJE MESO, PARADIŽNIK IN BUČKE
DOMAČI KRUHKI
SESTAVINE
2 jajci
2 žlički sol
2 žlički sladkor
1 kvas
1 skodelica olje
Malo več kot en kg moke
Pol litra mleka
NAVODILA ZA PRIPRAVO
Najprej sem naredil mehko testo in pustil vzhajat cca 15. Potem sem oblikoval kroglice in  dal v pekač, nato se namazal rumenjak in sezam po vrh. Pustil vzhajat še pol ure. Nato sem jih dal peči cca 15 minut na 200 stopinj.

Meso sem začinil s sol in poper. Nato sem ga pekel na ponev brez olja. Popekel sem tudi bučke.

Ko so bili kruhki pečeni sem jih prerezal in dal notri meso, paradižnik in bučke.


Martinov sendvič


Sendvič vsebuje: bombeto, topljeni sir, sir gauda, suho salamo, solato, kisle kumarice, sol, poper, čili, olivo in paradižnike.(Martin Šen, 7.b)



Vanesa Istenič, 8.a:  PEČEN KROMPIR S SMETANO IN SIROM


Dević, 8.b:
PEČEN KROMPIR


Evelina Kovačič, 8.a:
MATEVŽ


Aleksandar Atanasov, 7.b:   KROMPIR S SIROM IN KISLO SMETANO







IME JEDI:  PIRE KROMPIR, KANELONI, TATARSKA OMAKA, SOLATA IN PALAČINKE Z MARMELADO
Kuhar: Martin Šen, 7. b



Avtor: MARK ANTONIJ INTIHAR, 7.b

PICA




Avtorica: VANESA ISTENIČ, 8.a : 

PREDSTAVITEV JEDI

Za glavno jed sem pripravila pečen krompir in polnjene bučke.
Naredila sem tudi sladico iz jagod.
Ta jed mi je všeč, ker ni prezahtevna za pripravo in je zelo dobra.
Sladica mi je tudi zelo všeč, predvsem zato, ker vsebuje jagode.

RECEPT ZA PRIPRAVO JEDI

SESTAVINE ZA GLAVNO JED (za 5 oseb):
u  1 kg krompir
u  ½ kg mletega mesa
u  2 veliki bučki
u  kozarec paradižnikove mezge
u  olje
u  čebula
u  sol
u  poper
u  vegeta
u  mleta rdeča paprika u 2 žlici kisle smetane Čas priprave: 75 min
SLADICA (za 7 oseb):
u  200 g  maslenih piškotov
u  300 ml smetane za stepanje
u  500 g mascarpone sira
u  400 g jagod
u  60 g masla
u  vanilijev sladkor
u  50 g čokolade za kuhanje
Čas priprave: 30 min
POSTOPEK PRIPRAVE
PRIPRAVA GLAVNE JEDI:
Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dodamo malo olja (olivnega in bučnega), soli in mlete paprike ter vse skupaj dobro premešamo. Krompir razporedimo na dva pladnja in ga pečemo v pečici na 200°C približno eno uro.
Medtem ko se krompir peče, bučke dobro operemo in prerežemo po dolgem. Če so predolge, ji prerežemo še na polovico. Nato jim izdolbemo sredino in jih damo v posodo na štedilnik. Prelijemo jih z vodo, ki jo posolimo. Ko voda zavre, posodo odstavimo in bučke previdno vzamemo ven iz posode ter jih položimo v stekleno (jeno) posodo.
Medtem popražimo čebulo in na njej popečemo mleto meso. Dodamo mu še izdolbeno in nasekljano sredico bučk ter paradižnikovo mezgo. Omaki dodamo začimbe ter pustimo, da se kuha 20 minut. Bučke premažemo s kislo smetano ter jih napolnimo z mesno omako, na vrh dodamo še rezino sira. Damo jih v pečico in temperaturo znižamo na 180°C.
Ko sta krompir in bučke pečena, jih vzamemo iz pečice in postrežemo. Poleg postrežemo še solato. Kosilo je pripravljeno. Dober tek!

PRIPRAVA SLADICE:
Piškote zmiksamo in jim dodamo stopljeno maslo. Približno polovico mešanice damo na dno kozarcev, ostalo pustimo za kasneje. Z žlico jih malo potlačimo. V posodi stepemo sladko smetano in ji dodamo mascarpone. Polovico mase nadevamo v kozarce. Nato v kozarce potresemo še polovico preostalih zdrobljenih piškotov. Polovico jagod narežemo na rezine in jih zložimo v kozarce. Dodamo še preostalo smetano z mascarponejem in potresemo z zdrobljenimi piškoti, ki so nam ostali. Kozarce postavimo v hladilnik. Nato stopimo čokolado in ji dodamo malo mleka, da postane tekoča. V čokolado pomočimo jagode, jih previdno položimo na krožnik in jim damo v hladilnik. Ko je čokolada strjena, jagode položimo na vrh sladice.






MNENJE:
Jed se mi je zdela zelo okusna in estetska. Za pripravo sem porabila kar precej časa, a ker rada pečem in kuham, mi je bila priprava kosila všeč.

Ostalim članom družine se je kosilo zdelo odlično. 

Evelina Kovačič, 8.a:
TORTILJA

Tortilija je moja najljubša jed. Moja najljubša hrana je španska in mehiška, in tudi tortilija je ena izmed Mehiških jedi. Všeč mi je saj je zelo podobna jufki in v njo lahko dam veliko sira in različno zelenjavo in piščančje meso. Tortilijo velikokrat naredi moja mami in je bila vedno ena iz med mojih najljubših jedi.
Pripomočki in posode
     Nož in deska za rezanje;
    
Ponev; 
     Kuhalnica;
     Pekač;
     Ribežen;
     Pečica ;
     Žlice;
     Globok krožnik;
     Cedilo;
ManJši posodici
Sestavine:
     olje
     piščančje meso
     1 čebula
     6 oplakov za tortiljo
     sir
     ½ paprike
     sojina omaka
     1 konzerva koruze
     1 konzerva fižol
     2-3 korenjev

Priprava jedi

Najprej si vse pripravi in umij roke. Potem umij vso zelenjavo čebulo olupi in nareži čebulo, nareži meso. Nato v ponev po dnu nalij in daj segret olje. Ko je olje dovolj vroče v ponev stresi vso čebulo in jo premešaj. Ko se čebula praži in porumeni dodaj še meso in dobro premešaj. Potem narežemo papriko na kocke in zelje in kuhano korenje, hkrati pa mešajte, da se meso ne zažge. Ko vse to narežemo vzamemo cedilo in odpremo konzervi koruze in fižola, oboje posebej stresemo v cedilo v lijaku in z vodo speremo. Nato premešamo in v ponev dodamo zelje in papriko, naribamo sir in nastavimo pečico na 200°C. Ko je meso že skoraj pečeno dodamo gorčico in mešanico začimb za perutnino. Potem polijemo meso z sojino omako in pikantno mešanico začimb. Nato ugasnemo (indukcijsko ploščo…) in si očistimo delovno mesto priporočljivo je, da to počnemo sproti, in na prazno čisto površino damo oplate za tortiljo. Najprej na njih damo paradižnikovo omako in jo enakomerno porazdelimo potem pa dodamo fižol, koruzo, korenje, meso s zelenjavo iz ponve in povrhu še polovico naribanega sira. Vse to zvijemo (priporočljivo robčka najprej zvijemo noter in nato še dvakrat prepognemo, da nastanejo 3 deli) in sproti jih zlagamo v pekač po vrhu pa potresemo še preostalo polovico sira in v segreto pečico damo pekač. Lahko si nastavimo čas 15 do dvajset minut. Ko se vam zdi, da so pečene jih vzemite iz pečice in postrezite. Jed je minimalno pripravljena v 30 minutah.
     Mizo sem postregla le z prtički brez pribora saj lahko jemo tortilje z rokami
     Kot dodatek pa vedno na tortiljo dodam tudi sojino
omako

Mnenje

Moje mnenje je da je jed dokaj enostavno pripraviti in jo lahko narediš iz sestavin, ki jih imaš doma in je to v tem času pomembno saj nimamo ravno možnosti, da gremo v trgovino vsak dan. Za pripravo jedi nisem potrebovala veliko časa in mislim, da ni zahtevna jed za pripraviti. Nalogo sem v celoti opravila sama le oči je zrezal surovo meso.
Priprava se staršem zdi dokaj enostavna, okus je zaradi zarnolikosti zelo bokat in z obrokom pa dobiš res vse (oglikove hidrate, beljakovine...)




Avtor: ROK VIRANT, 7.b





OMLETA
SESTAVINE   ZA 1 OSEBO
2 jajci
sol in poper
0,5 manjše čebule
panceta
sir
domača svinjska mast

rdeča paprika
PRIPOMOČKI:
ponev
lopatica
nož
deska za rezanje
skledica
Čas priprave: 15 min

POSTOPEK:
Zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na kockice. Pri moji omleti sem uporabil rdečo papriko. Čebulo olupimo in zrežemo na majhne kocke.

Na masti popražimo zrezano čebulo, da postane lepo porumenela, nato dodamo zrezano zelenjavo in panceto

V skledico ubijemo jajci in jih ražvrkljamo. V ponev z zelenjavo in panceto zlijemo jajci. Na eno polovico stresemo sir in počakamo da se naredi zlato rjava skorjica. Nato polovico omlete prepognemo brez da naredimo luknjo. Omleto stresemo na krožnik in nanjo posujemo sol in poper.

Moje mnenje: Hitro je narejena,je dobrega okusa in je zelo nasitna, zato je ena od mojih najljubših jedi. Edina slaba stran priprave je, da moraš odpreti okno ker se dimi 😊
Ker je bila omleta očitno predobra je nisem imel možnosti slikati. Lahko pa vam pokažem kako se lahko naredi palačinke na žaru...
Šle takoj, ampak nam je tik pred koncem uspelo narediti eno sliko.



Avtor: Nemanja Dević, 8.b:
                        PALAČINKE
• Palačinka je jed, pripravljena iz mleka, jajc, moke in soli. Osnovni masi se lahko dodajo tudi sladkor, zelišča, začimbe. Masa se speče na ponvi z oljem. Pečeno palačinko namažemo z različnimi nadevi. Najpogosteje se med sladkimi nadevi uporabljajo marmelada, čokolada, orehov nadev in skuta. Pri pripravi mase za palačinke ne moremo bistveno zgrešiti. V osnovi moramo paziti predvsem na to, da je gladka in tako tekoča, da jo lahko brez večjih težav vlijemo v ponev in razlijemo po njej. Jed izvira iz Madžarske.
Jed mi je všeč zato ker je maram in rad jo jem.


    Sestavine (za 4 osebe)
     350 ml mleka
     250 g moke (gladke ali pol gladke,polostre)
     1 žlička sladkorja
     1 dl mineralne vode
     2 ščepca soli
     2 žlički olja
     2 jajci
     Čas priprave- 35 minut


POSTOPEK/PRIPRAVE JEDI/

 1. V skledi z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo jajca, mleko, sladkor, olje in sol. Med mešanjem po žlicah postopoma dodajamo moko, da se vse sestavine zmešajo v gladko maso. Ta mora biti tekoča, vendar ne sme biti vodena. Na koncu v maso vmešamo še mineralno vodo. Pred peko pustimo počivati 30 minut.
    2. V ponev vlijemo olje in počakamo da se zgreje olje, pol zajemalke mase (odvisno, kako velike in kako debele palačinke želite) in popečemo na obeh straneh.
    3. Palačinke premažemo s poljubnim nadevom.

FOTOGRAFIJA POSTREŽENE JEDI


MNENJA  Moje mnenje je zelo super. Palačinke so bile zelo lepe in nikjer se mi niso zažgale. Noter so bile zelo okusne in niso bile preslatke. Pri pripravi nisem imel nobene težave. Mnenje staršev je bilo tudi vredu. 

Kaja Zadravec 8.a:A

PRIPRAVA NAJLJUBŠE JEDI: MUSAKA


Musaka je jed, katero jem zelo malokrat. Všeč mi je, ker je sočna in okusna.

nSESTAVINE:
1,5kg krompirja                                                       Pripravlja se približno 1 uro peče se pa 500g mletega mesa                                                           30-45 minut.
1 srednje velika čebula                                           
Količina je za 3-4 osebe.
1 velika žlica paradižnikove mezge
Olje ali maslo
400g kisle smetane
1 jajce
Majaron
Česen

Sol, poper

POSTOPEK:

Najprej sem skuhala krompir v večji posodi, kuhala sem približno 20 minut. Potem sem ga olupila in počakala, da se malo ohladi. Nato sem naredila omako iz jajca, kisle smetane, soli in popra in jo dala na stran. Potem sem začela delati mesno omako: najprej sem prepražila čebulo in jo podušila 10 minut. Dodala sem mleto meso, ko se je meso razpustilo in dovolj popeklo, sem dodala sol, poper, majaron in česen. Kuhala sem še par minut in nato sem dodala še paradižnikovo mezgo. Na koncu sem samo še par minut pokuhala in je narejena. Pečico sem segrela na 200 stopinj nato pa sem pekač namastila z maslom, nato pa dala plast krompirja, plast mesa, tako sem dala dvakrat. Na meso sem dala še omako iz jajca, kisle smetane, soli in popra in še preostanek krompirja. Nato sem pekač položila v segreto pečico in pekla 3045 minut.


MNENJE O JEDI:
Jaz sem vesela da sem naredila musako ker je še nikoli nisem in mislim, da mi je kar dobro ratalo.
Moji starši menijo, da je bila musaka okusna in miza lepo pripravljena

vto

Avtor: Aleksandar Atanasov, 7.b
BOLONJSKA OMAKA IN NJOKI


SESTAVINE:
1 čebula
 3 žlice olja
50 ml kečap
50 ml rdečega vina
500 g mleto mešano meso
2 lovorjeva lista    
1  žlica ajvarja
½ kavna žlička rdeče mlete paprike
2 stroka česna
2 ščepca črn poper in
sol po potrebi

Njoki
500 g njoki
2l vode
½ žličke soli



NAVODILA
Pripravil sem  Bolonjska omaka in njoke, in solato, mojo najljubšo jed za 4 osebe.
  Najprej sem pripravil posodo in dal v njej olje, nato sem narezal čebulo in jo pražil.
Dodal sem  še česen. Ko sta bila česen in čebula prepražena sem dodal meso. Potem sem dodal ostale sestavine kot so kečap, ajvar, sol poper, vino, lovorjev list, rdeča mleta paprika.
Potem sem zalil z vodo in pustil kuhat cca. 1 uro, pri nižji temperaturi.

Med tem ko se je meso kuhalo sem v drugo posodo dal vodo in sol, ter počakal da začne vreti. Nato sem stresel njoke in pustil da se skuhajo. Kuhajo se cca. 10 min, dokler ne priplavajo na površje vode.


Nato sem pripravil solato. 
Oprani solati sem dodal sončnično olje malo soli in jabolčnega kisa. Pripravil sem mizo. Ko je bilo vse pripravljeno in skuhano  sem dekoriral krožnike.
Potem smo lahko že jedli. Zaželel sem jim Dober tek.  

Moram  vam povedat da sem zelo zadovoljen kako sem pripravil mojo najljubšo jed mogoče najboljše do zdaj, ker sem se res potrudil in skuhal  z veseljem. Tudi starši so pohvalili  mojo jed, rekli so da je odlično.

Potem sem pospravil vse,  pomil krožnike in posodo oziroma  pospravil za sabo. 


Avtor: VID BREZEC, 7.b :
RIŽOTA S PIŠČANČJIM MESOM

Rižota s piščancem je jed, ki mi je zelo všeč, saj imam rad riž in meso, poleg tega je dokaj enostavna za pripravo.
Čas priprave: cca. 40 minut
Težavnost:                  
Za 4 osebe potrebujemo:
-          1 mala čebula
-          2 ščepa soli
-          Česen v prahu (po želji)
-          500g piščančjih filejev
-          2 kavni skodelici riža (za rižote)
-          Jušna osnova (lahko pripravimo iz jušne kocke ali juhe, če jo imamo)
-          Paradižnikova mezga
-          Grah (če želiš)

PRIPOMOČKI:
- ponev s pokrovko
- deska za rezanje
- kavna skodelica
- Kuhalnica
- Oster nož za meso
 




PRIPRAVA:
Piščančje fileje operemo. Nato jih nasolimo in  natremo s česnom v prahu, če želimo. Fileje razrežemo na male kocke cca. 2 cm x 2 cm. V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popražimo fileje, da porjavijo na obeh straneh
   
Vmes nasekljamo malo čebulo na majhne koščke.

Fileje umaknemo na eno stran ponve in na drugo stresemo nasekljano čebulo.  Le-to popražimo, da postekleni. Nanjo vsujemo 2 kavni skodelici riža in ga posolimo ter premešamo, da se enakomerno praži na olju. Po kakšni minuti čez riž in piščančje koščke vlijemo jušno osnovo in sicer cca. 3-kratno količino, kot je količina riža - v našem primeru torej 6 kavnih skodelic.

Dodamo žličko paradižnikove mezge, pomešamo in ko vse zavre zmanjšamo ogenj, da le narahlo vre. Pokrijemo riž in meso ter pustimo, da se kuha cac. Pol ure. 10 minut pred koncem v rižoto dodamo grah, premešamo in kuhamo do konca izteka časa. Preverimo, da je riž še vlažen in da vmes ni posrkal vse vode, saj se lahko jed zažge. Če vode ni več, jo po potrebi malo dodajamo— npr. četrt kavne skodelice.
Po 30 minutah je rižota kuhana. Postavimo na mizo in serviramo v globoke krožnike. Zraven lahko postrežemo nariban parmezan ter mešano solato. 


V rižoto lahko vmešamo tudi koščke korenja, vendar mi korenje ni preveč všeč, zato ga nisem uporabil.
MOJE MNENJE:
Rižoto je dokaj lahko in hitro pripraviti. Ker ni težavna za kuhanje, sem jo celo pripravil sam. Jed je dobra in te nasiti za dalj časa, predvsem preden grem na šport.
MNENJE STARŠEV:
Rižota jim je bila všeč. Ni bila suha in dovolj je bila soljena.






Martin Šen, 7.b:
MOJE NAJLJUBŠE JEDI 

1.      PREDSTAVITEV JEDI
Ime jedi: Palačinke z borovničevim sirupom
Palačinke so mi všeč zato, ker so zelo okusne.


2.      RECEPT ZA PRIPRAVO JEDI za 4 osebe
Potrebujemo sestavine:
   


 

2 jajca

4 dl mleka

1dl radenske

250 g moke

1 žlico sladkorja

1 žlico olja

1 žličko soli

olje za peko

Potrebujemo pripomočke:

mešalnik

žlici in žlička

zajemalka in lopatka

merilni posodici

skledi

ponev

skodelica

krožnik za pečene palačinke


          Čas priprave jedi: 45 minut.

3.      OPIS POSTOPKA PRIPRAVE JEDI
a) Pripraviš vse sestavine in pripomočke po receptu.





b) V skledi najprej zmešaš jajca, sladkor, sol in olje.

c) Dodaš mleko in radensko ter počasi po žlicah vmešaš presejano moko.

č) Maso postaviš za nekaj minut v hladilnik.

d) Pripraviš pripomočke za peko in olje ter maso za pečenje palačink.

e) Segreješ ponev, na katero dodaš olje ter vliješ eno zajemalko mase.

f) Maso lepo razporediš po ponvi in ko se spodnja stran zlato rumeno zapeč jo obrnemo z lopatko.

g) Nastane kupček 12 palačink.



4.      POSTREŽENA JED



      5.      MOJE MNENJE IN MNENJE STARŠEV O PRIPRAVLJENI JEDI

Moje mnenje je, da priprava jedi ni tako zahtevna. Previden pa moraš biti pri pečenju in nanašanju mase na ponev. Jed je bila zelo okusna.
Staršem se je zdela jed okusna, vendar bi izboljšali obliko jedi, predvsem tanjše palačinke.



Dober tek.