VANESIN SENDVIČ : Vanesa Istenič, 8.a
Sama sem pripravila žemlje, spekla sem pleskavice in
jajca. V sendvič sem dala polpete, na katerih je bil stopljeni sir. Dodala sem
tudi ocvrto jajce, solato in paradižnik.
Sestavine:
- makova štručka
- 2 jajci, sir, šparglji(vse skupaj)
- maslo
- suh pršut
- zelena paprika
ALEKSANDAR
ATANASOV, 7.B
SENDVIČ
SENDVIČ Z DOMAČI KRUHKI, PIŠČANCJE MESO, PARADIŽNIK IN
BUČKE
DOMAČI KRUHKI
SESTAVINE
2 jajci
2 žlički sol
2 žlički sladkor
1 kvas
1 skodelica olje
Malo več kot en kg moke
Pol litra mleka
NAVODILA ZA PRIPRAVO
Najprej sem naredil mehko testo in pustil vzhajat cca
15. Potem sem oblikoval kroglice in dal
v pekač, nato se namazal rumenjak in sezam po vrh. Pustil vzhajat še pol ure.
Nato sem jih dal peči cca 15 minut na 200 stopinj.
Meso
sem začinil s sol in poper. Nato sem ga pekel na ponev brez olja. Popekel sem
tudi bučke.
Ko so bili kruhki pečeni
sem jih prerezal in dal notri meso, paradižnik in bučke.
Martinov sendvič
Sendvič vsebuje: bombeto, topljeni sir, sir gauda, suho salamo, solato, kisle
kumarice, sol, poper, čili, olivo in paradižnike.(Martin Šen, 7.b)
Vanesa Istenič, 8.a: PEČEN KROMPIR S SMETANO IN SIROM
Aleksandar Atanasov, 7.b: KROMPIR S SIROM IN KISLO SMETANO
IME JEDI: PIRE KROMPIR,
KANELONI, TATARSKA OMAKA, SOLATA IN PALAČINKE Z MARMELADO
Kuhar: Martin Šen, 7. b
|
Avtor: MARK ANTONIJ INTIHAR, 7.b
PICA
Avtorica: VANESA ISTENIČ, 8.a :
PREDSTAVITEV JEDI
Za glavno jed sem pripravila pečen krompir in polnjene bučke.
Naredila sem tudi sladico iz jagod.
Ta jed mi je všeč, ker ni prezahtevna za pripravo in je zelo
dobra.
Sladica mi je tudi zelo všeč, predvsem zato, ker vsebuje jagode.
RECEPT
ZA PRIPRAVO JEDI
SESTAVINE ZA GLAVNO JED (za 5 oseb):
u 1 kg krompir
u ½ kg mletega mesa
u 2 veliki bučki
u kozarec paradižnikove mezge
u olje
u čebula
u sol
u poper
u vegeta
u mleta rdeča paprika u 2 žlici kisle smetane Čas priprave: 75 min
SLADICA (za 7 oseb):
u 200 g maslenih piškotov
u 300 ml smetane za stepanje
u 500 g mascarpone sira
u 400 g jagod
u 60 g masla
u vanilijev sladkor
u 50 g čokolade za kuhanje
Čas priprave: 30 min
POSTOPEK PRIPRAVE
PRIPRAVA GLAVNE JEDI:
Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dodamo malo olja
(olivnega in bučnega), soli in mlete paprike ter vse skupaj dobro premešamo.
Krompir razporedimo na dva pladnja in ga pečemo v pečici na 200°C približno eno
uro.
Medtem ko se krompir peče, bučke dobro operemo in prerežemo po
dolgem. Če so predolge, ji prerežemo še na polovico. Nato jim izdolbemo sredino
in jih damo v posodo na štedilnik. Prelijemo jih z vodo, ki jo posolimo. Ko
voda zavre, posodo odstavimo in bučke previdno vzamemo ven iz posode ter jih
položimo v stekleno (jeno) posodo.
Medtem popražimo čebulo in na njej popečemo mleto meso. Dodamo
mu še izdolbeno in nasekljano sredico bučk ter paradižnikovo mezgo. Omaki
dodamo začimbe ter pustimo, da se kuha 20 minut. Bučke premažemo s kislo
smetano ter jih napolnimo z mesno omako, na vrh dodamo še rezino sira. Damo jih
v pečico in temperaturo znižamo na 180°C.
Ko
sta krompir in bučke pečena, jih vzamemo iz pečice in postrežemo. Poleg
postrežemo še solato. Kosilo je pripravljeno. Dober tek!
PRIPRAVA SLADICE:
Piškote
zmiksamo in jim dodamo stopljeno maslo. Približno polovico mešanice damo na dno
kozarcev, ostalo pustimo za kasneje. Z žlico jih malo potlačimo. V posodi
stepemo sladko smetano in ji dodamo mascarpone. Polovico mase nadevamo v
kozarce. Nato v kozarce potresemo še polovico preostalih zdrobljenih piškotov.
Polovico jagod narežemo na rezine in jih zložimo v kozarce. Dodamo še preostalo
smetano z mascarponejem in potresemo z zdrobljenimi piškoti, ki so nam ostali.
Kozarce postavimo v hladilnik. Nato stopimo čokolado in ji dodamo malo mleka,
da postane tekoča. V čokolado pomočimo jagode, jih previdno položimo na krožnik
in jim damo v hladilnik. Ko je čokolada strjena, jagode položimo na vrh
sladice.
MNENJE:
Jed se mi je zdela zelo okusna in estetska. Za pripravo sem
porabila kar precej časa, a ker rada pečem in kuham, mi je bila priprava kosila
všeč.
Ostalim članom družine se je kosilo zdelo odlično.
Evelina Kovačič, 8.a:
TORTILJA
Pripomočki in posode
•
Nož
in deska za rezanje;
•
Ponev;
•
Kuhalnica;
•
Pekač;
•
Ribežen;
•
Pečica
;
•
Žlice;
•
Globok
krožnik;
•
Cedilo;
ManJši posodici
Sestavine:
•
olje
•
piščančje
meso
•
1
čebula
•
6
oplakov za tortiljo
•
sir
•
½
paprike
•
sojina
omaka
•
1
konzerva koruze
•
1
konzerva fižol
•
2-3
korenjev
Priprava jedi
•
Mizo sem postregla le
z prtički brez pribora saj lahko jemo tortilje z rokami
•
Kot
dodatek pa vedno na tortiljo dodam tudi sojino
omako
Mnenje
Moje mnenje je da je jed dokaj enostavno pripraviti in jo lahko
narediš iz sestavin, ki jih imaš doma in je to v tem času pomembno saj nimamo
ravno možnosti, da gremo v trgovino vsak dan. Za pripravo jedi nisem
potrebovala veliko časa in mislim, da ni zahtevna jed za pripraviti. Nalogo sem
v celoti opravila sama le oči je zrezal surovo meso.
Priprava se staršem zdi dokaj enostavna, okus je zaradi
zarnolikosti zelo bokat in z obrokom pa dobiš res vse (oglikove hidrate,
beljakovine...)
Avtor: ROK VIRANT, 7.b
Avtor: ROK VIRANT, 7.b
OMLETA
SESTAVINE ZA 1 OSEBO
2 jajci
sol in poper
0,5 manjše
čebule
panceta
sir
domača
svinjska mast
rdeča
paprika
PRIPOMOČKI:
ponev
lopatica
nož
deska za
rezanje
skledica
Čas
priprave: 15 min
POSTOPEK:
Zelenjavo
očistimo, operemo in narežemo na kockice. Pri moji omleti sem uporabil rdečo
papriko. Čebulo olupimo in zrežemo na majhne kocke.
Na masti
popražimo zrezano čebulo, da postane lepo porumenela, nato dodamo zrezano
zelenjavo in panceto
V skledico
ubijemo jajci in jih ražvrkljamo. V ponev z zelenjavo in panceto zlijemo jajci.
Na eno polovico stresemo sir in počakamo da se naredi zlato rjava skorjica.
Nato polovico omlete prepognemo brez da naredimo luknjo. Omleto stresemo na
krožnik in nanjo posujemo sol in poper.
Moje mnenje:
Hitro je narejena,je dobrega okusa in je zelo nasitna, zato je ena od mojih
najljubših jedi. Edina slaba stran priprave je, da moraš odpreti okno ker se
dimi 😊
Ker je bila
omleta očitno predobra je nisem imel možnosti slikati. Lahko pa vam pokažem
kako se lahko naredi palačinke na žaru...
Šle takoj, ampak nam je tik pred koncem uspelo narediti eno sliko.
Avtor: Nemanja Dević, 8.b:
PALAČINKE
• Palačinka je jed,
pripravljena iz mleka, jajc, moke in soli. Osnovni masi se lahko dodajo tudi
sladkor, zelišča, začimbe. Masa se speče na ponvi z oljem. Pečeno palačinko
namažemo z različnimi nadevi. Najpogosteje se med sladkimi nadevi uporabljajo
marmelada, čokolada, orehov nadev in skuta. Pri pripravi mase za palačinke ne
moremo bistveno zgrešiti. V osnovi moramo paziti predvsem na to, da je gladka
in tako tekoča, da jo lahko brez večjih težav vlijemo v ponev in razlijemo po
njej. Jed izvira iz Madžarske.
Jed
mi je všeč zato ker je maram in rad jo jem.
Sestavine (za
4 osebe)
• 350 ml mleka
• 250 g moke (gladke ali pol
gladke,polostre)
• 1 žlička sladkorja
• 1 dl mineralne vode
• 2 ščepca soli
• 2 žlički olja
• 2 jajci
• Čas priprave- 35 minut
POSTOPEK/PRIPRAVE
JEDI/
1. V skledi z metlico ali
električnim mešalnikom zmešamo jajca, mleko, sladkor, olje in sol. Med mešanjem
po žlicah postopoma dodajamo moko, da se vse sestavine zmešajo v gladko maso.
Ta mora biti tekoča, vendar ne sme biti vodena. Na koncu v maso vmešamo še
mineralno vodo. Pred peko pustimo počivati 30 minut.
• 2. V ponev vlijemo olje in
počakamo da se zgreje olje, pol zajemalke mase (odvisno, kako velike in kako
debele palačinke želite) in popečemo na obeh straneh.
• 3. Palačinke premažemo s
poljubnim nadevom.
FOTOGRAFIJA POSTREŽENE JEDI
MNENJA Moje mnenje je zelo super. Palačinke so bile zelo lepe in nikjer se mi niso zažgale. Noter so bile zelo okusne in niso bile preslatke. Pri pripravi nisem imel nobene težave. Mnenje staršev je bilo tudi vredu.
Kaja Zadravec 8.a:A
PRIPRAVA NAJLJUBŠE JEDI: MUSAKA
Musaka je jed, katero jem zelo malokrat. Všeč mi je, ker je sočna in okusna.
nSESTAVINE:
1,5kg
krompirja
Pripravlja se približno 1 uro peče se pa 500g mletega mesa 30-45 minut.
1 srednje
velika čebula
Količina
je za 3-4 osebe.
1 velika
žlica paradižnikove mezge
Olje ali
maslo
400g kisle
smetane
1 jajce
Majaron
Česen
Sol, poper
POSTOPEK:
Najprej sem skuhala krompir v večji posodi, kuhala sem
približno 20 minut. Potem sem ga olupila in počakala, da se malo ohladi. Nato
sem naredila omako iz jajca, kisle smetane, soli in popra in jo dala na stran.
Potem sem začela delati mesno omako: najprej sem prepražila čebulo in jo
podušila 10 minut. Dodala sem mleto meso, ko se je meso razpustilo in dovolj
popeklo, sem dodala sol, poper, majaron in česen. Kuhala sem še par minut in
nato sem dodala še paradižnikovo mezgo. Na koncu sem samo še par minut pokuhala
in je narejena. Pečico sem segrela na 200 stopinj nato pa sem pekač namastila z
maslom, nato pa dala plast krompirja, plast mesa, tako sem dala dvakrat. Na
meso sem dala še omako iz jajca, kisle smetane, soli in popra in še preostanek
krompirja. Nato sem pekač položila v segreto pečico in pekla 3045 minut.
Jaz sem vesela da sem naredila musako ker je še nikoli nisem
in mislim, da mi je kar dobro ratalo.
Moji starši menijo, da je bila musaka okusna in miza lepo pripravljenavto
Avtor: Aleksandar Atanasov, 7.b
BOLONJSKA OMAKA IN NJOKI
SESTAVINE:
1 čebula
3 žlice olja
50 ml kečap
50 ml rdečega vina
500 g mleto mešano
meso
2 lovorjeva lista
1 žlica ajvarja
½ kavna žlička rdeče
mlete paprike
2 stroka česna
2 ščepca črn poper in
sol po potrebi
Njoki
500 g njoki
2l vode
½ žličke soli
NAVODILA
Pripravil sem Bolonjska omaka in njoke,
in solato, mojo najljubšo jed za 4 osebe.
Najprej sem pripravil
posodo in dal v njej olje, nato sem narezal čebulo in jo pražil.Dodal sem še česen. Ko sta bila česen in čebula prepražena sem dodal meso. Potem sem dodal ostale sestavine kot so kečap, ajvar, sol poper, vino, lovorjev list, rdeča mleta paprika.
Potem sem zalil z vodo in pustil kuhat cca. 1 uro, pri nižji temperaturi.
Med tem ko se je meso kuhalo sem v drugo posodo dal vodo in sol, ter počakal da začne vreti. Nato sem stresel njoke in pustil da se skuhajo. Kuhajo se cca. 10 min, dokler ne priplavajo na površje vode.
Nato sem pripravil solato.
Oprani
solati sem dodal sončnično olje malo soli in jabolčnega kisa. Pripravil sem mizo.
Ko je bilo vse pripravljeno in skuhano sem dekoriral krožnike.
Potem smo lahko že jedli. Zaželel sem jim Dober tek.
Moram vam povedat da sem zelo
zadovoljen kako sem pripravil mojo najljubšo jed mogoče najboljše do zdaj, ker
sem se res potrudil in skuhal z
veseljem. Tudi starši so pohvalili mojo
jed, rekli so da je odlično.
Avtor: VID BREZEC, 7.b :
RIŽOTA S PIŠČANČJIM MESOM
Rižota s piščancem je jed, ki mi je zelo všeč, saj imam rad
riž in meso, poleg tega je dokaj enostavna za pripravo.





Težavnost:
Za 4 osebe
potrebujemo:
-
1 mala čebula
-
2 ščepa soli
-
Česen v prahu (po želji)
-
500g piščančjih filejev
-
2 kavni skodelici riža (za rižote)
-
Jušna osnova (lahko pripravimo iz jušne kocke
ali juhe, če jo imamo)
-
Paradižnikova mezga
-
Grah (če želiš)
PRIPOMOČKI:
- ponev s pokrovko
- deska za rezanje
- kavna skodelica
- Kuhalnica
- Oster nož za meso
PRIPRAVA:
Piščančje fileje operemo. Nato jih nasolimo in natremo s česnom v prahu, če želimo. Fileje
razrežemo na male kocke cca. 2 cm x 2 cm. V ponvi segrejemo olje in na njem na
hitro popražimo fileje, da porjavijo na obeh straneh

Vmes nasekljamo malo čebulo na majhne koščke.
Fileje umaknemo na eno stran ponve in na drugo stresemo
nasekljano čebulo. Le-to popražimo, da
postekleni. Nanjo vsujemo 2 kavni skodelici riža in ga posolimo ter premešamo,
da se enakomerno praži na olju. Po kakšni minuti čez riž in piščančje koščke
vlijemo jušno osnovo in sicer cca. 3-kratno količino, kot je količina riža - v
našem primeru torej 6 kavnih skodelic.
Dodamo žličko paradižnikove mezge, pomešamo in ko vse zavre
zmanjšamo ogenj, da le narahlo vre. Pokrijemo riž in meso ter pustimo, da se
kuha cac. Pol ure. 10 minut pred koncem v rižoto dodamo grah, premešamo in kuhamo
do konca izteka časa. Preverimo, da je riž še vlažen in da vmes ni posrkal vse
vode, saj se lahko jed zažge. Če vode ni več, jo po potrebi malo dodajamo— npr.
četrt kavne skodelice.
Po 30 minutah je rižota kuhana. Postavimo na mizo in
serviramo v globoke krožnike. Zraven lahko postrežemo nariban parmezan ter
mešano solato.
V rižoto lahko vmešamo tudi koščke korenja, vendar mi korenje
ni preveč všeč, zato ga nisem uporabil.
MOJE MNENJE:
Rižoto je dokaj lahko in hitro pripraviti. Ker ni težavna za
kuhanje, sem jo celo pripravil sam. Jed je dobra in te nasiti za dalj časa,
predvsem preden grem na šport.
MNENJE STARŠEV:
Rižota jim je bila všeč. Ni bila suha in dovolj je bila
soljena.
Martin Šen, 7.b:
MOJE NAJLJUBŠE JEDI
1.
PREDSTAVITEV JEDI
Ime
jedi: Palačinke z borovničevim sirupom
Palačinke
so mi všeč zato, ker so zelo okusne.
2.
RECEPT ZA PRIPRAVO JEDI za 4 osebe
Potrebujemo sestavine:
|
|
2 jajca
|
|
4 dl mleka
|
|
1dl radenske
|
|
250 g moke
|
|
1 žlico sladkorja
|
|
1 žlico olja
|
|
1 žličko soli
|
|
olje za peko
|
|
Potrebujemo pripomočke:
|
|
mešalnik
|
|
žlici in žlička
|
|
zajemalka in lopatka
|
|
merilni posodici
|
|
skledi
|
|
ponev
|
|
skodelica
|
|
krožnik za pečene palačinke
|
Čas priprave jedi: 45 minut.
3. OPIS POSTOPKA PRIPRAVE JEDI
a) Pripraviš vse sestavine in pripomočke po receptu.
|
|
b) V skledi najprej zmešaš jajca, sladkor, sol in olje.
|
|
c) Dodaš mleko in radensko ter počasi po žlicah vmešaš presejano moko.
|
|
č) Maso postaviš za nekaj minut v hladilnik.
|
|
d) Pripraviš pripomočke za peko in olje ter maso za pečenje palačink.
|
|
e) Segreješ ponev, na katero dodaš olje ter vliješ eno zajemalko mase.
|
|
f) Maso lepo razporediš po ponvi in ko se spodnja stran zlato rumeno
zapeč jo obrnemo z lopatko.
|
|
g) Nastane kupček 12 palačink.
|
4. POSTREŽENA JED
5.
MOJE MNENJE IN MNENJE STARŠEV O PRIPRAVLJENI JEDI
Moje mnenje je, da priprava
jedi ni tako zahtevna. Previden pa moraš biti pri pečenju in nanašanju mase na
ponev. Jed je bila zelo okusna.
Staršem se je zdela jed
okusna, vendar bi izboljšali obliko jedi, predvsem tanjše palačinke.
Dober tek.